Despre Marii Maeștri

Din discuțiile private cu Rudolf Steiner

La o întrebare despre Gottesfreund din Oberland, Rudolf Steiner a răspuns că ar fi fost Maestrul Iisus (Zarathustra), care de la Misterul de pe Golgotha se încarnează în fiecare secol. La întrebarea următoare, dacă este încarnat și în vremea de atunci, s-a răspuns: în prezent (anii 1920) trăiește în Munții Carpați – iar Rudolf Steiner ar fi sugerat că este cu acesta într-o legătură pur spirituală.
(De la Friedrich Rittelmeyer – fără mențiunea datei)

La o întrebare despre însemnătatea întrunirii descrise în ultima scrisoare a lui Gottesfreund (germ. “Prieten al Domnului”), între doisprezece înalți Gottesfreunde (“Prieteni ai Domnului”) și deja străvechiul Gottesfreund din Oberland, relatată la Paștele anului 1830 (cu referire la o sursă medievală), Rudolf Steiner ar fi răspuns: Vedeți, aici aveți trecerea înspre rosicrucianism. Este vorba de același lucru despre care a scris Goethe în poezia “Tainele”. De la acel moment Christian Rosenkreutz este înțeleptul conducător în țările apusene. El este de atunci încarnat în fiecare secol, întocmai ca și Maestrul Iisus care este Gottesfreund din Oberland. Ambii se înlocuiesc unul pe celălalt în fiecare secol, iar Maestrul Iisus lucrează de atunci în modul lui Christian Rosenkreutz.
(De la Wilhelm Rath, din discuția cu Rudolf Steiner din Stuttgart, 16 octombrie 1922)

La întrebarea, dacă Gottesfreund din Oberland era Christian Rosenkreutz, Rudolf Steiner a răspuns: Nu! dar Christian Rosenkreutz a fost în cercul celor 12 Gottesfreunde, despre ale căror întruniri tainice relatează Gottesfreund din Oberland. – La întrebarea următoare: A fost Gottesfreund Zarathustra? Rudolf Steiner a răspuns: Da.
(De la preoții Comunității Creștinilor W. Klein și Emil Bock, la întâlnirea cu Rudolf Steiner din februarie 1924)

Maestrul Iisus ar fi întrupat cu pauze de cel mult 12 ani.
(De la Emmy von Gummppenberg, fără menționarea datei)

La întrebarea: Este cel numit în primele trei Evanghelii Ioan același cu Lazăr? Rudolf Steiner a dat răspunsul:
Scriitorul Evangheliei după Ioan este Lazăr. El este numit Ioan precum mulți alți oameni ai timpului. Ce însemna pe atunci IO-AN!
Întrebare: Este Lazăr același care e numit fiul lui Zebedeu?
Contra-întrebare: Să fi aparținut atunci fiii lui Zebedeu de cel mai restrâns cerc al celor doisprezece? De cercul zodiacal, în care Christos și-a văzut ființa oglindită? Trebuie să fie o confuzie, dacă așa apare în Evanghelii. Confuziile nu trebuie să ne uimească, fiindcă Apostolii puteau prin legile sufletești cu totul diferite care domneau în acel timp să-și schimbe chiar trupurile. Cei trei mai tineri din Getsemani aparțineau în orice caz de cel mai restrâns cerc al celor doisprezece, iar Lazăr de asemenea.
(De la preoții Comunității Creștinilor W. Klein și Emil Bock, la întâlnirea cu Rudolf Steiner din februarie 1924)

Tânărul din Nain l-a urmat pe Christos ca discipol după învierea sa. Nu aparținea celor doisprezece.
Întrebare: Nu este numit ca discipol al lui Christos în Evangheliile apocrife?
Răspuns: În următoarea încarnare a fost Manes (Mani); următoarele încarnări sunt cunoscute ca legende, întocmai ca în cazul învierii lui Lazăr.
(De la preoții Comunității Creștinilor W. Klein și Emil Bock, la întâlnirea cu Rudolf Steiner din februarie 1924)

Mani nu se va încarna în acest secol (secolul XX); el intenționează să facă asta în următorul secol (secolul XXI), în situația în care poate să găsească un corp potrivit. Educația convențională nu oferă posibilitatea pentru dezvoltarea lui Mani, ci numai educația Waldorf. Dacă aceste condiții sunt oferite, el va veni ca învățător al omenirii, și va prelua conducerea domeniilor artei și religiei. El va acționa cu forța Misterelor Graalului și va conduce oamenii să decidă ei înșiși cu privire la Bine și Rău.
(De la Ehrenfried Pfeiffer, din discuțiile cu Rudolf Steiner între 1919 și 1921)

Sursa

Advertisements
This entry was posted in raport. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s