Americanism, iezuitism, bolșevism

Există trei curente care, prin înrudirea lor interioară au un efect devastator asupra evoluției omenirii. Prin faptul că au preluat în diferite moduri moștenirea și noul, așa cum am încercat să schițez azi aici, prin aceea sunt cele mai distructive. În primul rând, în aceste trei curente se regăsește elementul distructiv:

  • Mai întâi în tot ce este numit americanism, căci acesta tinde mereu din ce în ce mai mult să formeze groaza în fața spiritualului, să facă din lume doar o ocazie comodă, pentru a trăi în ea în mod fizic. … Sub influența acestui curent trebuie ca orice legătură a oamenilor cu lumea spirituală să moară. În aceste forțe americane stă ceea ce trebuie să conducă în mod definitiv la un sfârșit, stă elementul distructiv, care în cele din urmă trebuie să aducă moartea, deoarece prin intermediul său spiritul trebuie să fie oprit.
  • A doua forță distructivă nu este pur și simplu iezuitismul catolic, ci orice fel de iezuitism, care este în esență înrudit cu americanismul. Așa cum americanismul este întreținerea curentului american, care vrea să dezvolte groaza în fața spiritului, tot astfel încearcă iezuitismul să trezească credința: nu să perceapă spiritul, la care nu se poate ajunge, ci bunurile spirituale să fie lăsate în administrarea celor care sunt dascălii Bisericii Catolice. Iar acest curent vrea ca forțele naturii umane care vor să ajungă la suprasensibil să se oprească din creștere.
  • Iar cea de a treia este ceea ce astăzi vedem apărând atât de înfiorător în simptomele izolate din Est, care totuși își găsește baza în socialismul care acționează social în mod pur animalic; este ceea ce – cuvântul nu trebuie transpus imediat în mod dogmatic –, ceea ce este descris ca bolșevism, pe care omenirea nu-l va învinge prea ușor.

Acestea sunt celei trei elemente distructive ale evoluției omenirii moderne.

(Rudolf Steiner, Berlin, 30 iulie 1918 – GA 181)

Advertisements
This entry was posted in raport. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s