Pâinea “Mel cum sale”

Pâine Melcumsale (cu miere şi sare)

Această pâine se pregătea adesea în Antichitate şi a fost reoferită contemporanilor de către esoteristul german Rudolf Steiner.

Ţelul ei este de a uni cât mai sănătos 5 elemente în trupul omului: focul, apa, aerul, pământul şi Cosmosul.

Ea constă din 5 ingrediente ce corespund acestora. Pe cât posibil, trebuie folosite ingrediente ecologice, căci doar acestea conţin nealterate forţele elementelor.
 

INGREDIENTE

1. Făină de grâu spelta *

2. Apă (eventual de izvor)

3. Miere ecologică! **

4. Sare neiodată ***

5. Ulei de măsline
 

Aluatul nu conţine drojdie, fermenţi de dospit, agenţi de afânare etc.!
 

* Se poate folosi şi făina din grâu convenţional, sau amestec din făină de grâu, orz, ovăz şi secară.

** Pentru că fermentaţia aluatului se bazează pe miere, este esenţial ca ea să nu provină de la apicultori care hrănesc albinele cu zahăr pe timp de iarnă, altfel procesul poate fi viciat.

*** Nu se găseşte în comerţ, dar se poate găsi în Plafar-uri şi alte magazine ecologice. Sarea iodată este de regulă tratată, şi de aceea nu e potrivită pentru gătit, cu atât mai mult în acest caz.
 

Prepararea: Toate ingredientele sunt folosite în ordinea elementelor, după cum reiese de mai sus. Frământarea se face cu devoţiune şi gânduri bune timp de o oră. Astfel sunt cultivate forţele celor 5 ingrediente, care devin unul, luând naştere ceva cu totul nou.

Aluatul este frământat, cu mişcări încercuitoare pline de iubire, până când se înmulţesc porii iar calitatea devine vizibilă. Dioxidul de carbor rezultând din fermentaţie poate ieşi astfel din aluat, iar oxigenul, care e vital pentru continuarea procesului, e încorporat.

Acum aluatul este pus cu grijă în formă şi e lăsat cca 20 de ore să se liniştească, să se întindă şi să se desfăşoare. Aluatul care se dezvoltă astfel extraordinar poate fi apoi pus în cuptor, pentru a deveni o pâine desfătătoare.
 

Reţeta pentru această pâine a fost retransmisă de Rudolf Steiner, fondator al antroposofiei, agriculturii biodinamice (marca Demeter) ş.a.
 

This entry was posted in raport. Bookmark the permalink.

Leave a comment